Lokální
A.K. Cider Vizovice
Výrobou jablečného „burčáku“ (moštu) se vizovjané zabývali odjakživa. Zmínky o něm jsou v Čižmářových Dějinách a pamětech města Vizovic (vydáno v Brně r. 1933), tak i v rodinné korespondenci rodiny Kalendovy. Na začátku roku 2013, po sérii náhod, se začala odehrávat “Cider story”. V pozůstalosti rodiny Kalendovy byl nalezen dopis, psaný starším bratrem mého dědečka Antonína Kalendy, příbuzným do Kanady. Strýc Francek v něm popisuje návod na výrobu výborného „burčáku“ z jablek, metodou kvašení moštu v dubových sudech od pálenky.
A.K. Cider Vizovice
Živý. Suchý. Tichý. 100% přírodní. Nefiltrovaný. Nepasterovaný. Nedoslazovaný. Nesycený.Bez barviv a aromat. Bez dochucovadel. Bez konzervantů.
Chcete-li: také vegan, raw, bio a ultra lokální z chemicky neošetřených stromů.
A hlavně každý rok jiný!
Výroba: Francouzskou metodou. Pomalou fermentací. Dlouhou dobou zrání v tancích a pak ještě v lahvích. Velkou měrou spontánně kvašené. Jablka a hrušky získáváme ze starých zámeckých sadů, které postupně doplňujeme o nové vysokokmenné stromy původních odrůd nebo od prověřených dodavatelů z okolí. Jablka lisujeme na repasované německé lince Hollmann z roku 1957.
Divoké Jablko Cidre
Divoké jablko jsou cidery původem ze Strakonicka z Jižních Čech. Cidre vyznává francouzskou cestu výroby a inspiraci ovšem jablka pochází z místních sadů a sklizní. Několikaměsíční zrání a pomalá neřízená fermentace za stálé teploty. Některé zrají v nerezových tancích, jiné na bariku, stejně tak se mohou lišit v obsahu alkoholu a cukru.
F. H. Prager Jablářství
Cider vyrábí vlastní cestou. Inspirovali se především britskými domácími cidery a španělskou sidrou, nechtejí však jen slepě napodobovat cizí vzory. Snaží se o vlastní, českou alternativu, obohacenou o místní tradici moštů, domácích moštáren a provoněných jablečných sadů. Vytváří tak lokální variantu celosvětově oblíbeného jablečného nápoje.
Johannes Cyder
Johannes Cyder nebo také cider, cidre, sidra, je perlivý alkoholický nápoj. Vyrábí jej z čerstvě lisovaných českých jablek přímo v provozovně v Táboře. Obsah alkoholu činí 6,4%. Cyder je vyráběn anglickým stylem.
Jolly Cider od Jokera
Je jablko-hruškový osvěžující alkoholický nápoj. Byl inspirován moderními anglickými cidery, ale je vyráběn z českých surovin, českýma rukama, dle české receptury. Jeho hlavním úkolem je, šířit dobrou náladu. Je to zkrátka český cider s úsměvem. Jemná ovocná vůně je podtržena svěží jablečně-hruškovou chutí, s tóny citrusu. Ve středních polohách můžete najít náznaky havajského ibišku, granátové hrušky a žluté maliny. V dozvucích prozkoumáte ořechová zákoutí jižního Lichtenštejnska. Ozvěny této bouře vjemů se dlouho rozléhají v chuťových pohárcích a doslova vás provedou celou paletou barev i čtverem ročních dob.
Polabský mošt - Cider Magnetic Apple
Firma Polabský mošt, s. r.o., vznikla v roce 2011. Na podzim roku 2013 v provozovně v regionu Kolína začali vyrábět jablečný cider, na trh uvedený jako CIDER MAGNETIC APPLE. Snaží se nejen, aby výrobky vynikaly svou chutí a kvalitou, ale také o zodpovědný přístup k výrobě i distribuci. Znamená to, že všechna jablka, která zpracovávájí, pocházejí od českých sadařů, zejména z regionu středních Čech. V Čechách byly vyrobeny také veškeré obaly, které pro produkty používají, od skla přes etiketu až po korunku. Výrobní proces též zahrnuje velký podíl ruční práce. Zde vychází především ze zkušeností s domácím moštováním, které je vlastně k výrobě cideru přivedlo.
Tátuv Sad Cider
Cider z Tátova sadu vyrábí vlastníma rukama, na statku, tradiční anglickou metodou z čerstvě lisovaného jablečného moštu. Každý ročník zraje pod Tátovým dohledem až 18 měsíců než se dostane k vám. Sází, pečujou i sklízí s respektem k přírodě, s láskou pak třídí, myjou a moštujou. Z jejich moštu pak vyrábí cider.
BB Cidre
Nejsevernější Čechy. Magická sudetská krajina kolem Národních parků České a Saské Švýcarsko. A také krajina starých jabloní. Často opuštěně zde už desítky let bez jakékoli chemie plodí odolná sudetská jablka. Ten nejlepší základ pro BBCidre.
Redbrook Cider
Redbrook vzniká tzv. anglickou metodou a navazují na tradici rodinného ovocnářství.
Výroba Rerbrook ciderů začala v roce 1994 a nachází se v centru ovocnářské a vinařské oblasti několik kilometrů od královského města Slaný v okolí Slánské hory v obci Dřínov, kde protéka potok, který nese název "Červený" a tak vznikl název pro tento cider. V této oblasti je ovoce pěstováno od 2. poloviny 20. století.
Zahraniční
Aspall Cyder
Rodinnou výrobu cideru započal v roce 1728 Clement Chevallier. To on totiž zasadil jablečné sady v Aspall Hall v anglickém Suffolku... Rodina Chevallierů stále žije a v Clementových sadech pilně pracuje. Jejich historie je bohatá na mimořádné osobnosti a úspěchy, vše je vázané vášní pro jablka. Již po osm generací rozdávají radost z jejich jablek – stále stejně skvělý, stále stejně unikátní Aspall Cider.
Bulmers Cider
V roce 1887 začal Fred a Percy Bulmer pěstovat jablka v jejich rodinném sadu v Credenhill v Herefordshiru, který byl později použit k výrobě jablečného cideru. Produkce byla zpočátku na Ryelands Street v Herefordu, v původní budově včetně sklepů je dodnes Ciderové muzeum a lihovar King Offa. Bulmers cider je jedna z největších britských značek s řadou variant včetně Bulmers Original & Pear
Dacic Cidru
Rumunský jablečný cider DACIC s plnou ovocnou chutí,. Je vyrobený kvašením z rumunských jablek, a snaží se jít cestou předků, Dacianů založených na rumunské tradici při pěstování a kvašení jablek.
Katlenburger Cider
Cidru Mândru má rumunskou duši. Vyroben z nedokonalých a sladkých rumunských jablek a přírodních surovin. Polosladký jablečný mošt s 4,5% alkoholu, ovocný a osvěžující, slazený přírodní jablečnou šťávou, bez přídaného cukru.
Cidru Mandru
Cider má v současné době celosvětovou popularitu a KATLENBURGER vyrábí jablečný cider od roku 1925. V tomto roce dědeček Demuth fermentoval svoje první jablečné víno KATLENBURGER. Používají jen jablka z německých lučních sadů a drží si svojí kvalitu dodnes.
Magners Cider
Cider začal poprvé vyrábět William Magner v Clonmelu v hrabství Tipperary v roce 1935. Výroba Magners je tradiční proces, založený výhradně na výběru přírodních ingrediencí. Mnoho času, péče a práce stojí za výrobou cideru Magners, počínaje sklizní jablek až k získání osvěžujícího nápoje. Ta nejlepší jablka jsou vybrána ze sadů v irském Clonmelu, rozkládajících se na 250 akrech půdy. Nejlepší jablka jsou namáčena ve vodní lázni a poté tlačena vodními kanály až k lisům. Lisováním získaná jablečná štáva je ponechána kvasnému procesu po dobu osmi týdnů. Zkvašená tekutina je následně přelévána do dřevěných kádí, ve kterých několik měsíců zraje a dospívá v osvěžující nápoj Magners Original. Ve správný čas jsou odebrány vzorky nápoje k laboratorním testům prokazující čistotu nápoje a jeho obsah alkoholu. Pečlivý proces výroby nápoje vedl k celosvětovému úspěchu, kterého cider Magners Original dosáhl.
Savanna Dry Cider
Savanna Dry je jihoafrický jablečný cider založen v roce 1996. Prodává se ve více než 40 zemích a je to přední africký vývoz jablečného cideru a třetí největší značka jablečného cideru na světě. Savanna Dry se vyrábí z drcených jablek pěstovaných v údolí Elgin úrodného Western Cape a je popisován jako čirý, chutný, osvěžující a suchý jablečný cider. Výroba jablečného cideru probíhá v Paarl. Celkový výrobní proces je obvykle dva týdny a během tohoto období produkt prochází procesem mikrofiltrace, kde je trojitě filtrován a dvakrát chlazen.
Cider Stassen
Léon Stassen z Aubelu, vyráběl v Belgii cider od roku 1895. Cider z vlastních jablek, u sebe v sadu. Po částečném vlastnictví společností Bulmers a S&N se společnost v roce 2008 vrátila ke příbuzným čtvrté generace a vyrábějí cider dodnes.
Cider Stassen
Společnost Thatchers byla založena Williamem Thatcherem v roce 1904. Jeho syn Stanley Thatcher, narozený v roce 1910, začal prodávat točený cider do hospod v Somersetu a díky tomu v této oblasti rostla poptávka po jejich produktu. Společnost je stále ve vlastnictví rodiny. V roce 1992 Martin převzal společnost svého otce. Na 500 hektarech svého vlastního sadu, thatchers propaguje způsob pěstování jabloní ve stylu živého plotu. Díky tomuto způsobu, to usnadňuje sklizeň a také pomáhá zajistit, aby ovoce mělo optimální kombinaci slunečního světla a závlahy. Pro zajímavost; Thatchers také udržuje sad, ve kterém se pěstuje více než 458 různých odrůd jabloní.
Cider Val De Rance
Vše začalo v roce 1953 v Pleudihen-sur-Rance v Côtes d´Armor. Val de Rance cidre se vyrábí tradičně. Základem jsou vhodně vybrané odrůdy pěstovaných jablek. Ty jsou po sklizni vylisovány a šťáva z nich pak kvasí a zraje v dubových sudech. Podle použitých odrůd a délky procesu kvašení, respektive množství cukru přeměněného na alkohol, se cidre ve Francii dělí na dva základní druhy doux (sladký, obvykle 2% alk.) a brut (suchý, kolem 5% alk.).
Cider Opre
Řemeslný cider ze Slovenska od bratrů Oprendeků. Opre' je jablečný cider. Vyrobený přírodním kvašením 100% jablečné šťávy. Věnovaný poctivému řemeslu pro vznik cider kultury na Slovensku. Nasládlá chuť, zlatavá barva a výrazný charakter a perfektní balanc mezi jablečnou kyselostí a alkoholem vytvářejí jemný, ale razantní dojem na jazyku. Jejich příchutě hrušky, maliny a borůvky jsou taktéž famózní.